Iran - Israël

 
 

Omdat deze 2 landen elkaar zo op de huid zitten, hun verleden voor een belangrijk deel met elkaar delen behandelen we deze 2 landen in één hoofdstuk.

palestina
Israel/Palestina Voor de Israëlisch/Palestijnse kwestie zijn de eerste stappen gezet door de Engelsen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Gouden bergen beloven aan de Israëliërs  en van andermans leer (het Ottomaanse rijk) riemen snijden. Volgens het Faisal-Weizmann Akkoord lag er een vreedzame Joods-Arabische toekomst aan een goudgerande horizon als ze los zouden komen van de Ottomanen. Maar dat paste de Britten (BP en consorten) niet. Oorlog en trammelant
olie gaza
i.p.v. gouden bergen dus. Beide volken zijn in feite de dupe van de Britse politiek. Inmiddels zijn er meer partijen zich met dit conflict gaan bezighouden en is de zaak dermate gecompliceerd geworden dat de 2 partijen er samen niet meer uit kunnen komen. En dat was nu juist de Anglo-Amerikaanse bedoeling. Dat geeft ze macht.  Nu er gas en olie voor de kust van de Gazastrook is gevonden is een vreedzame oplossing nog verder weg dan ooit.


iran
Iran We schrijven 1953 in de geschiedenis. Langs democratische weg is president Mossadeq aan het bewind gekomen. Voorheen hadden de Britten het daar zo geregeld dat ze de olie gratis uit de grond konden halen, wat Mossadeq een slecht idee vond. En dus werden de bodemschatten in het vervolg staatseigendom, net zoals in Nederland. Maar de Britten o.l.v. Churchill vonden dat maar “communistisch” en regelde met Eisenhower van de USA een staatsgreep in Iran. De afspraak was dat deze 2 roof-ridders de buit op 50/50-basis zouden verdelen. De CIA mocht het vuile werk doen. Op zich een oorlogsmisdrijf volgens de regels van de VN en de regels die we voor het proces in Neurenberg 1946 hebben bedacht. En jawel ... de Amerikanen hielpen daarop de Sjah van Perzië in het zadel.
sjah
Die Sjah ruimde middels de geheime dienst, de SAVAK, zijn tegenstanders op en kwam zo af en toe een harinkje happen op paleis Soestdijk bij Juliana & Bernhard. In die dagen waren die SAVAK en de Mossad van Israël dikke vrienden, de USA kon volop wapentuig leveren. Aan alle vreugde komt een einde.... Het volk vond de sjah niet zo aardig en dus kon hij vertrekken. Brzezinski kan wilde plannen hebben... maar hij waarschuwde toen Jimmy Carter met het advies de sjah te laten vallen en een beetje voorzichtig aan te doen met Ayatollah Khomeini. Een advies wat in de wind werd geslagen. De sjah werd door dun en dik gesteund door het Westen. En dat heeft kwaad bloed gezet. De studenten namen wraak met de bezetting van de US-ambassade, wat er voor zorgde dat Jimmy Carter slechts één ambtstermijn kon blijven zitten. Hoe bestaat het: Een land wat in de moderne geschiedenis nog nooit enige agressie getoond heeft, steeds weer het slachtoffer is geweest van de hebzuchtige olieboeren als BP, Shell en zovele anderen, wordt enige jaren later door George W. Bush zomaar als “de as van het kwaad” bestempeld en westerse politici handelen daar heel slaafs naar. En daar komt een verschil van inzicht naar boven tussen de stroming binnen de Republikeinse Partij en de Democraten in de USA. In de Heartland Theory (die meer in de lijn ligt van de Democraten) past een toenadering naar Iran om Rusland nog verder in een hoek te drijven. (Zie de vertaling van Die einzige Weltmacht. Amerikas Strategie der Vorherrschaft.( [Klik hier]  Zie onderaan de pagina). En anderzijds denken de Republikeinen daar deels anders over. Zij willen - kosten wat het kost - olie tegen Dollars + een onderwerping van de olieregio. Dit gecombineerd met een sterk pro-Israël standpunt krijg je automatisch de ayatollahs als een katten in de gordijnen. Op hun beurt dagen de Iraniërs Israël uit om de verhalen over de Holocaust (gaskamers en 6 miljoen doden) maar eens waar te maken. Uiteraard zet dat kwaad bloed. Thans oefent de Iraanse marine samen met de marine van China. En dan staat er een mega-project in de steigers.
rusland
Samen met de Russen zal er een kanaal gegraven worden van de Kaspische Zee naar óf de Perzische Golf óf de Golf van Aqaba. Dit maakt de marine Rusland minder kwetsbaar in het geval dat het Suez-kanaal voor hen gesloten wordt of als er straks een pro-USA president in Ankara in het zadel geholpen wordt. Maar dat dit project Iran automatisch lid maakt van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO) behoeft geen verder betoog. Met andere woorden: Als we zo naar het “strijdplan” van the Heartland Theory kijken dan wordt er toch een aardige bres geslagen in de omsingeling van Rusland. Zie ook de pagina Turkije.  De oorlog Iran - Irak wordt op de pagina Irak behandeld.Wel heeft Iran verkeerde vriendjes aan de Israëlische grens (Hezbollah) die hun hoofdsponsor (Iran) weleens sterk in verlegenheid kunnen gaan brengen en tot militair ingrijpen kunnen dwingen. Maar dat soort dingen gebeuren pas als dat bij Anglo-Amerika in de kraam past. Niet eerder.
 
x3de_Wereldoorlog.html
xHeartland-theory.html
xNine_eleven_%289_11%29.html
xnato.html
xAfghanistan.html

xbaltische-staten.html
xturkije.html
xindia-pakistan.html
xmoslimgeweld.html
xsaudi-arabie.html
xirak.html
x
xsyrie.html
xEuropa.html
xverre-oosten.html
  
xnoordpool.html
xOekraine-mh17.html
xBilderbergconferentie.html
xOorlogsmotieven.html
xHandelsoorlog.html

xnigeria.html
xfile://localhost/Users/willem/Sites/wo3/Youtube.html
xhttp://dwarsdenkersnetwerk.nl/themasites.html
xLektuur.html
xContact.html
 
x3de_Wereldoorlog.html
xHeartland-theory.html
xNine_eleven_%289_11%29.html
xnato.html
xAfghanistan.html

xbaltische-staten.html
xturkije.html
xindia-pakistan.html
xmoslimgeweld.html
xsaudi-arabie.html
xirak.html
x
xsyrie.html
xEuropa.html
xverre-oosten.html
  
xnoordpool.html
xOekraine-mh17.html
xBilderbergconferentie.html
xOorlogsmotieven.html
xHandelsoorlog.html

xnigeria.html
xfile://localhost/Users/willem/Sites/wo3/Youtube.html
xhttp://dwarsdenkersnetwerk.nl/themasites.html
xLektuur.html
xContact.html
 
 
De site Derde-Wereldoorlog.nl is een initiatief van Willem Zweers